Aktualne likovne manifestacije:

Renesansa u Hrvatskoj
Galerija Klovićevi dvori, Zagreb
26. 8. - 21. 11. '04.

15. 1. 03. otvorena je retrospektivna izložba crteža Josipa Vanište u Zagrebačkoj galeriji "Forum".

Od 30. 9. do 30. 12. 02. na Zagrebačkom Velesajmu u paviljonima 11 i 19 možete pogledati izložbu suvremene kineske umjetnosti "Zlatna žetva".

Prolazi nam odlična izložba fotografija Bresson i Dabac u Muzejskom prostoru na Jezuitskom trgu. Na istom mjestu otvorio se Trienale crteža.

U toku je sjajna izložba dizajna Un-trashed u galeriji Ulupuh, Tkalčićeva 14, Zagreb, 27. 4. do 18.5. Radi se o izložbi odbijenih a odličnih radova uz koje su pokazani bitno lošiji koji su se "svidjeli naručiteljima". Obavezno pogledajte.

Od 23. 12. do 20. 01. trajati će "36. zagrebački salon". Osim u Domu hrvatskih likovnih umjetnika, Trg Žrtava fašizma bb, Zagreb, izlošci se mogu vidjeti i u Galerijskomprostoru Leksikografskog zavoda te u Galeriji "Karas".

Umjetnička udruga "Punkt" započela je projekt događanja "Artiljerija" u galeriji kina studentskog centra u Zagrebu od 11. do 15. 12. 2001. Postavljeni su javni ateljei u kojima će umjetnici raditi pred očima posjetioca. Predviđene su i likovne radionice za djecu, pa požurite i iskoristite ovu priliku.

U Umjetničkom paviljonu postavljena je sjajna izložba fotografija "Vidjeti vrijeme". Kako se vrijeme može učiniti vidljivim možete vidjeti i OVDJE.Izložba je otvorena od 04.11 do 25.11.2001.

U toku je retrospektivna izložba "Andy Warhol - život i djelo (1928.- 1987.)", od 11.9 - 23. 10. u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu. Izložbu prati mnoštvo popratnih događanja, predavanja, glazbenih večeri i likovne radionice.

"Platforma ljudskosti", naziv je 49. Venecijanskog bijenala koji će od 10. lipnja do 4. studenog ugostiti 350 umjetnika iz 65 zemalja. Hrvatski predstavnik je Julije Knifer.

Izložba "Stoljeće hrvatskog plakata", na kojoj će biti predstavljena 170 plakata, 52 autora, počinje od 28.5. do 15. 7. moći će se razgledati u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu

Na Dan grada Zagreba, 31. svibnja, gradske kulturne ustanove - kazališta, muzeji, centri za kulturu, Kinoteka i KD Vatroslav Lisinski - otvorit će svoja vrata Zagrepčanima - besplatno. Besplatne ulaznice građani mogu preuzimati na blagajnama kazališta od danas, 25. svibnja, pa sve dok se karte ne razdijele.

18. 5. je Dan muzeja; svi u muzeje, ulasci su besplatni. Na međunarodnom dizajnerskom natječaju, koji svake godine organizira najstariji europski dizajnerski centar "Design Zentrum Nordrhein-Westfalen", velika svjetska nagrada "Red Dot: Best of the Best" pripala je plakatu "Volim kvadrat i krug" Borisa Ljubičića. Više...

U galeriji "Fortezza" u Klovićevim dvorima na Jezuitskom trgu (Gornji grad) otvorena je izložba "Kreativnost učitelja i učenika." Trajati će od 3. 5. do 10. 5. 2001. Izloženi su dječji radovi uzrasta razredne nastave (7 - 10 godina) vođenih od strane studenata pod vodstvom metodičara s Učiteljske akademije Vide Obratov i Miroslava Huzjaka.

U Muzeju za umjetnost i obrt otvorena je izložba "Švicarski plakat" koja će trajati od 24. travnja do 20. svibnja 2001. s predstavljena 54 plakata iz fundusa ciriškog Muzeja dizajna i iz arhive Švicarskog dizajnerskog društva. Pogledajte plakate ovdje.

 
Oglasna ploča
Internet Explorer
  datum: 29. 7. 2005.   znate li...
da možete povećati vidljivi prostor ekrana (full screen) pritiskom na F11 na tastaturi?
  Ovo je stranica na kojoj ćete moći pročitati koje su stranice osvježene ili dodane, o novim izložbama u Zagrebu ili jednostavno obavijesti koje mogu biti važne u nekom trenutku.  
 

Dodane i osvježene stranice:

 

da se refresh stranice dobiva pritiskom F5?

da se povratak na prethodnu stranicu vrši pritiskom na tipku "back" (iznad tipke Enter)?

Downloadajte besplatni primjerak Internet Explorera 6

 

mjesec: 7. 2005.
Komparacija kurikuluma: GBR, SLO, USA, CND, CRO

mjesec: 6. 2005.
Mikroprogram: 1., 2., 3., i 4. razred
Vizualni jezik - pojmovi
Učimo gledati - stranice za djecu i mlade
On-line test iz likovne kulture
On-line test iz metodike likovne kulture

mjesec: 11. 2004.
 Mikroprogramiranje u likovnoj kulturi
 Edgar Alan Poe: Filozofija kompozicije (analiza "Gavrana")

mjesec: 9. i 10. 2004.
 Predavanja dobivaju sažetke i pitanja.
 ON-LINE test iz likovne kulture i iz metodike likovne kulture
 
Likovna kultura kao domaćinstvo

 Mala vremenska lenta
 Harmonijski niz: građenje ljestvica
 Euritmija - ritam u ezoteriji
 Nastavna jedinica: Kretanje ruke
 Nastavna jedinica: Geomet. likovi
Učiteljska akademija priprema upis prve generacije stručnog poslijediplomskog studija za učitelje; možete odabrati i modul za likovnu kulturu. Prijave u listopadu, početak nastave u studenom.

mjesec: 1. 2004.
  Sve najbolje u 2004!
  "Arhitektura kvadrata": web-art engine. Igrajte se!
  Tekst Z. Baloga "Pušači na kraju debelo popuše"
  Jezičnost - riječ i slika

mjesec: 11. 2003.
  Djed Mraz ili Djed Božićnjak? Nijedno!
  Primjeri ispitnih pitanja (i nekoliko odgovora)
   Životni scenariji
  Samoispunjavajuća proročanstva
  "Šablonsko pronašanje"
  Dodan je tekst o formatima.

  Sva tri semestra predavanja su on-line.

mjesec: 1. 2003.
- dorađena je studentska stranica; sad je preglednija i sadrži više potrebih informacija
- počela je suradnja s grupom studenata na izradi i poboljšanju ovih stranica.
Sretna Nova i sve najbolje!
Osim što se .ppt predavanja ovog semestra približavaju kraju, započeli smo s izradom stranica na kojima su reprodukcije korištene u predavanjima u visokoj rezoluciji; dakle nove količine reprodukcija za printanje i uvećavanje za upotrebu u razredu. Za sada možete pogledati kamo to vodi u Ritmu, simetriji i ornamentu.
Zbog količine reprodukcija u E-galerijama, radi bržeg otvaranja i pretraživanja reprodukcije su rapodijeljene prema likovnim područjima - crteži, slike, grafike, skulpture, arhitektura, dizajn i fotografija.

mjesec: 10. 2002.
Evo napokon i rezultata moje velike aktivnosti tijekom ove godine: izašle su mi knjige za učenike i nastavnike za likovnu kulturu: Učimo gledati 1, 2, 3 i 4 + Priručnik za nastavnike. Preporučam se sa štovanjem, mislim da će vam biti od koristi.
Studentska stranica se počela popunjavati predavanjima iz metodike likovne kulture za drugi semestar u .ppt formatima.

mjesec: 9. 2002.
25., 26.i 27.9. 02. u CARNetovoj organizaciji na Fakultetu elektrotehnike u Zagrebu održava se CUC2002., konferencija na kojoj će biti riječi i o upotrebi Interneta u obrazovanju.
Usput, CARNetov tehničar nam još uvijek nije uspio srediti hrvatske znakove na serveru; možete podešavati sami encoding po stranici (upute ovdje).

mjesec: 7. 2002.
Dodana je priča naše korisnice websitea Martine Kolar o tužnom tigru - motivacija za optičku ravnotežu boja. Sve pohvale i molba ostalim korisnicima da se ovako aktivno uključe u rad ovih stranica.
    Iako je još uvijek preuranjeno, ipak ću najaviti za mene velik događaj koji nas (nadam se) očekuje ovu jesen: pojaviti će se dva udžbenika iz Likovne kulture, od kojih je jedan moj! Preporučam se sa štovanjem, o detaljima u rujnu.

mjesec: 6. 2002.
Osvježavanje stranica se vrlo prorijedilo zbog mojih problema sa "Školskom knjigom"; na njih sada trošim sve svoje vrijeme. Osim toga, mijenja nam se fakultetski server, pa stranice nemaju automatsko podešavanje hrvatskih slova (to morate učiniti sami, pogledajte pod Uvod).

mjesec: 5. 2002.
Evo mog doprinosa e-obrazovanju:
od danas (15.5.) su moja predavanja iz Metodike likovne kulture dostupna studentima (i drugim zainteresiranima) u Power Point formatu na stranici Metodika likovne kulture u Studentskoj stranici.
Dodane reprodukcije u E-galerije

mjesec: 4. 2002.
- dodane su nove reprodukcije u E-galeriji

mjesec: 3. 2002.
- u Studentskoj stranici dodan je Koncept predavanja Metodike likovne kulture; popunjava se unazad, kako koje predavanje prođe.
- Dodana je stranica sa pojmovima okvirnog programa (makro programa)
Ovih su dana slabe novosti, ali u velikom sam poslu. Uskoro ćete saznati i kakvom.

mjesec: 2. 2002.
Otvorena je izložba dječjih radova likovne radionice "Duga" kojoj sam organizator i voditelj u suradnji s nekoliko kolegica. Izložba se održava u Hrvatskom školskom muzeju, Trg m. Tita 4 u Zagrebu, pod nazivom:
"Skok preko duge". Svi ste pozvani!

mjesec: 1. 2002.
- pojavio se novi on-line časopis "Edupoint" namijenjen upotrebi informacijske tehnologije u edukaciji. Pogledajte!

- načinjena je prva animacija za ovaj site i smještena u Crtu. Pogledajte ju.
- dodana je stranoca Slikarske nastavne jedinice 4 i u njoj jedinica "Čitanje kompozicije"
Sve najbolje u novoj (simetričnoj!) 2002!
- dodana je e-galerija Victora Vasarelyja

mjesec: 12. 2001.
- započete su stranice projekta "Duga". Proučite ih.
- Dodana je poučna pričica u uvodu.
- dodana je pjesma "Kad bi drveće hodalo" u Pjesme.

mjesec: 11. 2001.
- nove reprodukcije u E-galerijama: G. Klimt, Van Gogh
- naslovnica je dobila nove "gumbe"; nadam se da vam se sviđaju
- stranice su počele dobivati znakPomoć i uputstva za upotrebu
, koji vas spaja na Uvodnu stranicu na kojoj su rješenja nekih najčešćih problema u korištenju ovog website-a
- dodana je veza na Microsoftove stranice s kojih možete besplatno skinuti najnoviji primjerak I. Explorera 6; vrlo korisno
- dodana je mogućnost otiskivanja pripreme.
Opet sam imao pauzu izazvanu ne svojom voljom; pri preuređivanju kompjutera pokazao se niz problema. Svejedno, u novi mjesec ulazimo spremni i obnovljeni:
- u E-galerijama dodane su nove reprodukcije: Matisse, Mondrian i Kandinsky.
- u Metodičkim savjetima umetnuta je priprema koju možete otisnuti na pisaču

mjesec: 10. 2001.
Malo izmjenjujem navigacijski sustav: ugrađujem tzv. padajuće izbornike (engl. combo-box) koje sam naslovio "Navigacijski izbornici", i koji vas vežu sa svim stranicama a zauzimaju bitno manje mjesta. Pogledajte (i isprobajte) desno kako to izgleda.
Završena je i posve likovno opremljena stranice Ide Mati: "Likovni rad sa slijepom i slabovidnom djecom"; svakako pogledajte.
   Gotovi su i dani Učiteljske akademije. Jeste li pratili izlaganja, diskusije, radionice? Što kažete na dan posvećen Internetu u školstvu? Iznesite svoje mišljenje na Forumu.
    Nakon skoro dvomjesečne blokade naših stranica na serveru ove stranice su ponovno dostupne svima na korištenje. U međuvremenu se bilo vrijedno:
- dorađena je naslovna stranica,

- dodana je stranica o arhitekturi,
- dovršen je Likovni jezik:
- Likovni elementi: Točka, Crta, Boja, Ploha, Površina, Prostor, Volumen,
- Kompozicijska načela: Ritam, Kontrast, Harmonija, Ravnoteža, Proporcije - omjeri i razmjeri, Dominacija, Jedinstvo,
- preuređeni su neki tekstovi
- stranice likovnog jezika umrežene su sa srodnim stranicam "Metodičkih sintagmi i paradigmi"; čitajte o crti, boji, plohi i drugom kroz drugačija pojašnjenja.
- dodana je mapa site-a rado još lakšeg snalaženja
- dodan je tekst: Vizualizacija audio ritmova pomoću reprodukcija
Načinjene su i izvanredne nove stranice za metodičke vježbe u srednjoj školi "Metodičke sintagme i paradigme" autorice prof. Jadranke Damjanov. Osim mnoštva razrađenih vježbi, ugrađen je opsežan pojmovnik likovnih pojmova što je veoma poželjno koristiti kao dopunu definicijama na ovim stranicama.
  
Osim toga, 8.- 10. 10. 2001. traju Dani Učiteljske akademije u Zagrebu. U ponedjeljak, 8. 10. od 9:00 do 14:00 održavati će se znanstveni kolokvij: Internet i multimedij u osnovnoj školi. Zatim, 8. i 9. 10. od 9:00 trajati će plenarna izlaganja. Napokon, održavati će se i radionice, a sličan progaram organiziran je i za odgojitelje - 9. i 10. 10. od 9:00 - tribina, izlaganja, radionice.
Svi ste pozvani!
mjesec: 07. 2001.
U Tekstovi dodan je tekst "Vizualizacija audio ritmova"
U E-galerije je dodan crtež M. Kraljevića "Prizor iz ruskog baleta".

Evo i nove p
oveznice; medijska i likovna kultura nisu više usamljene web-stranice Učiteljske akademije: sa nama su i stranice prof. Milana Polića "Filozofija odgoja". Koristite ih!
I to je završeno: stranica "Perspektive" sada obuhvaća mnoštvo materijala i teorija, i mogla bi pomoći u shvaćanju još nekih aspekata umjetnosti i njenog izraza.
Osim toga, imate samo jš dva dana za glasanje na Vidi-natječaju ako još niste.

 
   

 PRVA STRANICA