Likovna radionica "Duga"
 NASTAVNE JEDINICE     

Radionica "Duga":
čovjek izvana

čovjek iznutra
čovjek i priroda
čovjek i društvo

Redoslijed radionica:

1.  "Moj znak", flomaster
2.  "Portret", olovka
3.  "Portret", glina
4.  "Portret", pastel
5.  "Pietá", tempere
6.  "Sportaš", gvaš
7.  "Kiklop", lavirani tuš, kist, pero
8.  "Posejdon". tempere
9.  "Dedal i Ikar". tempere
10. "Heliosove kočije", tempere
11. "Had i Perzefona"
12. "Priroda - botanički vrt", flomaster
13. "Trava", flomaster
14. "Zoološki vrt", olovka i flomaster
15. "Mrtva priroda", olovka
16. "Mirisi", gvaš
17. "Smijeh i plač", tempere
18. "Kompozicija kvadrata", kolaž
19. "Čitanje kompozicija", kolaž
20. "Mrtva priroda", pastel
21. "Pismo-geometrijski likovi",flomasteri
22. "Plakat", kolaž-časopisi
23. "Skok preko duge", karton, tempere

  Prva radionica započela je s radom 2. 3. 2001. godine.Gore je popis radionica - radionice se kronološki nadovezuju jedna na drugu tako da čine smislenu cjelinu.
Koncept pojedinačne radionice:
1. vježbe disanja
2. igra ili motivacija
3. rad likovnim sredstvima
4. analiza - razgovor o gotovim radovima
5. feedback: svaki učenik govori kako mu je tog dana bilo na radionici, što mu se dopalo a što ne, što bi htio promijeniti. Važno pravilo je da se govornika ne prekida, niti se daje feedback na feedback; komentira se samo taj sat a ne tuđi komentari.

 

"Skok preko duge"

   Likovna Radionica "Duga" nastala je unutar Udruge za rastjerivanje dosade "Antuntun" a kao projekt pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za obrazovanje i socijalnu skrb grada Zagreba. Odvijala se u vremenskom trajanju od godinu dana unutar prostorija triju osnovnih škola u Zagrebu: O.š. Tina Ujevića, O.š. Davorina Trstenjaka i O.š. Petra Zrinskog, obuhvativši u svojem trajanju 34-tvero djece uzrasta između osam i jedanaest godina.
  
 Autor i izvoditelj projekta je Miroslav Huzjak, nastavnika na Učiteljskoj akademiji u Zagrebu. Uz njega u izvođenju radionica sudjelovale su: Nina Birolla Nikolić - učiteljica u O.š. Tina Ujevića, Jelena Bračun - studentica nastavničkog odjela Likovne akademije u Zagrebu i Ivana Udiljak - studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu.
    Koncepcija radionica bila je na naglasku komunikacije korisnika - sa svojom okolicom i sa samim sobom. U tu svrhu korišteni su mnogi zadaci, igre i vježbe za upoznavanje suradnika (npr. "Vjetar puše za one koji..."), svojeg tijela (npr. "Lutka na koncima", vježbe disanja...) i svojih osjećaja ("Osobni znak", "Vrste smijeha i plača"...).
    Tematska okosnica radionice podijeljena je u četiri grupe:
    1. Čovjek izvana
    2. Čovjek iznutra
    3. Čovjek i priroda
    4. Čovjek i društvo

    Kroz svaku tematsku cjelinu pokušavala se osvijestiti veza pojedinca sa sobom i okolicom, primjerice: "Čovjek izvana" - portreti, ljudski lik (pietá , sportaš, grčka mitologija); "Čovjek iznutra" - nevizualni poticaji (osjećaji, okusi, mirisi, zvukovi...); "Čovjek i priroda" - održavali smo mjesečne izlete u prirodu na kojima su djeca crtala biljke i životinje; "Čovjek i društvo" - upoznavanje sa svjetskom i domaćom kulturnom baštinom (ovdje je ukljičena i grčka mitologija koja je prikazivanjem figura bogova bila povezana i sa cjelinom "Čovjek izvana").
    Vrijeme trajanja radionica bilo je jednom tjedno po dva školska sata, a ponekad i dva puna sata (120 min.) zbog čega su se mogli koristiti i veliki formati papira, što je omogućavalo i skupni rad koji je razvijao suradnju među učenicima. Ključnu ulogu odigrala je financijska pomoć Gradskog ureda za obrazovanje i socijalnu skrb grada Zagreba pomoću koje su djeci omogućeni prvoklasni materijali za rad.