Uputstvo za upotrebu
 PRVA STRANICA     

Gore je navigacijski izbornik (padajući izbornik, combo-box); unutar njega su sve opće stranice sitea do kojih ovim načinom najbrže dolazite pritiskom na njih. Time je bitno ubrzano navigiranje među stranicama, a nije nužno ni korištenje browserove "back" tipke (u gornjem lijevom kutu ekrana).Ovaj sustav navigacije zauzima najmanje mjesta, a sve su stranice na jednom mjestu na dohvat ruke.

Internet Explorer
znate li...
da možete povećati vidljivi prostor ekrana (full screen) pritiskom na F11 na tastaturi?
da se refresh stranice dobiva pritiskom F5?
da se povratak na prethodnu stranicu vrši pritiskom na tipku "back" (iznad tipke Enter)?


  Komentare, kritike i sugestije pišite na adresu:
  miroslav.huzjak@uazg.hr

 

Ako tražite besplatni download
Internet explorera 6, evo:
Downloadajte besplatni primjerak Internet Explorera 6

 

"Što vidiš, to postaješ."
U pokusu dvojice psihologa, Josepha Hubela i Davida Weisela, tri grupe mačića bilo je smješteno u pažljivo izolirani okoliš čim su otvorili oči. Prva u bijelu kutiju koja je bila obojena vodoravnim crnim pojasevima, druga u bijelu kutiju s okomitim crnim pojasevima, a treća u jednostavnu bijelu kutiju. Nakon izlaganja mačića takvim uvjetima tokom kritičnih nekoliko dana dok se razvija njihovo viđenje,ozak se mačića prilagodio doživotno. Životinje koje su bile u kutiji s vodoravnim pojasevima nisu mogle vidjeti ispravno ništa okomito - natrčavale bi na noge stolaca čija okomitost za njih nije postojala. Grupa iz kutije s okomitim pojasevima imala je upravo suprotan problem, nesposobna da opazi vodoravne linije. Mačići iz bijele kutije još su bili šire dezorjentirani i nisu bili u stanju odnositi se ni prema kojem objektu ispravno. Te životinje su postale to što su vidjele, jer su neuroni odgovorni za viđenje bili rigidno programirani.
U slučaju ljudi također, mozak žrtvuje nešto od svoje neograničene svjesnosti kada opaža svijet kroz granice. Bez mogućnosti da se trancendira, ta parcijalna sljepoća je neizbježna."
D. Chopra, Quantum healing, Bantam Book, Neww York, 1989.

  Dobrodošli u Metodički centar sa uputama za oblikovanje i vođenje sata likovne kulture u razrednoj nastavi.

  Svrha ovih stranica je sveobuhvatna metodička i praktična pomoć učiteljima u oblikovanju i izvođenju nastavnih satova. Učitelji će ovdje pronaći razrađene nastavne jedinice grupirane prema području rada; primjere dječjih radova zbog mogućnosti komparacije sa vlastitim rezultatima; reproducirana umjetnička djela koja će moći koristiti u svrhu kultiviranja dječjeg pogleda i osvještavanja likovnih problema; kao i tekstove kojima će se učitelji moći dodatno stručno obrazovati.
   Tehnički, stranice su rađene za Microsoftov Internet Explorer 5, ali će raditi i na drugim pretraživačima (browserima). Ipak, na stranici sa analizama pjesama, na inačici 4 i manje, neće se vidjeti obojane podloge ispod riječi pjesama, a Netscape Navigator može zbog zastarjelosti svoje tehnologije pogrešno rasporediti sadržaj ekrana.
   Hrvatski znakovi
   Kodna stranica je Central European (Windows - 1250). Ako ne vidite hrvatske dijakritičke znakove ("kvačice"), namjestite to na toolbaru (gornja traka s alatima) pod View - Encoding. Uvjet su, naravno, Windowsi - ili neka druga operativna platforma - za centralnu i istočnu Europu.
   Otiskivanje reprodukcija
Ponekad printeri otiskuju horizontalno usmjerene slike horizontalno na vertikalno usmjerenom papiru, zbog čega slike ispadaju iz formata. U tom slučaju odaberite pod File opciju Page properties, i ovdje promijenite opciju Portret u Landscape.
 Slike koje su prikazane malenima mogu se povećati pritiskom na njih. Prelaskom kursora (strelice) preko slika dobivaju se dodatne informacije; ako one same nestanu prije nego ih stignete pročitati, samo maknite na tren kursor sa slike i vratite ga, tekst će se opet pojaviti. Također, potcrtane riječi su veze (linkovi) na druge stranice, pa je i njih potrebno pritisnuti. Optimalna veličina slova je medium (View - Text Size). Stranica može biti preglednija (veća radna površina) upotrebom opcije Full Screen (pod View); isti efekat dobiva se i pritiskom na tipku F11. Predviđena rezolucija je 800X600, prihvatljivo je i više.
   Otiskivanje teksta
  Ukoliko želite otisnuti neki tekst na pisaču, možete:
  1. pritisnuti File - Print, što na žalost najčešće rezultura "rezanjem" desnog ruba teksta; zato je bolja opcija:
  2. pritisnuti zajedno Ctrl + A na tastaturi (select all), zatim Ctrl + C (copy),   zatim otvoriti Word ili neki drugi program za pisanje, i tamo pritisnuti Ctrl   + V (paste), i tamo uključiti File - Print.
Želim vam ugodno i korisno korištenje ovih stranica. Svakako posjetite i stranice za medijsku kulturu, koje su također namjenjene pomoći u nastavi.

M. Huzjak