Pomoć i uputstva za upotrebu
    Pušači na kraju debelo popuše
   

 

 

Zvonimir Balog
"Bonton"
 

   Neprekidno slušamo kako treba slijediti primjer odraslih. Odrasli su, tako barem sami za sebe kažu, iskusniji, pametniji. Odrasli znadu uvijek kako treba u kojoj prilici postupiti. Oni znaju odgovor na sve. Ne samo da znadu koja je lijeva a koja desna strana, što je gore a što dolje... odrasli znadu i što je dobro a što zlo.

   Prema tome, ako se mama i tata u govoru služe prostim riječima, ni ti ne bitaj riječi. Diže li otac noge na stol pošto se vrati s posla, da bi u tom položaju pročitao novine - i ti slijedi njegov primjer.

   Ako otac i mati puše pred tobom tako da cijeli stan smrdi na duhan i ako nastavnici puše u školi - puši i ti. Kad to mama i tata rade, vjerojatno je to onda dobro. Tko zna? Možda je bolji kruh s okusom duhanskog dima? I možda se lakše diše u stanu kad se on pretvori u veliku pepeljaru punu opušaka? Možda ćeš se kao pušač lakše priviknuti na smog, lakše s dima prijeći na prašinu.
   Kad radiš neki važan posao kao što je, na primjer, gledanje televizije, oca pošalji da ti s kioska donese cigarete, ne gubi na to vrijeme. Mamu pozovi da ti pripali cigaretu...
   Nećeš li imati cigareta, možeš ih sam praviti. Umjesto duhana koristi se suhim lišćem i brkovima kukuruza. Puši! Pa što onda ako ćeš i ti smrdjeti kao pepeljara. Što ćeš biti blijed, što ćeš povraćati i kašljati kao astmatični starac i prije vremena ostarjeti. Ionako se svi zalažu da ti pomognu da što prije odrasteš.

   Ili je, možda, bolje ne slijediti uvijek primjer odraslih? To, što su tatama narasli brkovi i brada, ne znači da je sve što rade dobro i promišljeno. U nečemu su pametnija djeca. Da je po njihovu, nikada se ne bi vodili ratovi.

     Jedan je starac rekao da je cigareta zamotuljak trave zavijen u papir, koji s jedne strane ima žar a s druge budalu. Što misliš, je li u pravu?