Pomoć i uputstva za upotrebu
    Glave pjevaju
   

Nastavna jedinica:
motiv: vizualni, GLAVE PJEVAJU
likovni problem: proporcije lica,                           prostor i masa
likovno područje: modeliranje
likovna tehnika: glina
razred: 2., 3. ili 4.

Napomena: ova jedinica se koristi za razbijanja šablonskog dječjeg prikaza "smješka" na licu.

 

Artikulacija nastavnog sata:
Zaštitimo stolove
podlagačima ili folijama. Djeci demonstriramo mogućnosti rada sa glinamolom. Zatim zamolimo nekoliko (dvoje, npr.) učenika da otpjevaju neku pjesmicu, a ostale učenike upozorimo da promatraju njihova usta i izraze njihovih lica. Razgovor o obliku očiju i drugih dijelova lica prema pojedinim samoglasnicima, pa zatražimo od pojedinih učenika da ih glasno uzvikuju; ponovno promatranje ostalih učenika i razgovor. Najavljujemo zadatak: izrađujemo glavu koja pjeva pazeći na crte lica; naglašavamo da mora biti upotrebljena cijela količina glinamola koji su dobili (barem pola pakiranja) zbog veličine i detalja. Djeca pristupaju poslu. Na kraju sata podijelimo svakom učeniku komad kartona na koji će postaviti svoju glavu; spajamo 3-4 klupe i stavljamo glave na izložbu. Analiza: Ovdje imamo jedan zbor. Po čemu znamo da ove glave pjevaju? Opisujemo oblike glava i crte lica.

Dječji radovi: pritisnuti za uvećanje

  Pri analizi povodimo se za proporcionalnim odnosima: kako su percipirani, a kako prikazani? Možemo li po položaju usta pogoditi koji samoglasnik glava izgovara?
Inzistiramo na rotaciji svake skulpture i njenom sagledavanju sa svih strana. Što se sve vidi sprijeda, što iz profila, a što straga?

Uzvikivanje samoglasnika
  Uočimo različita rješenja: pogledajmo uho prednje skulpture, što je u uhu. Isti rad ima i zanimljivu kosu - pročelav je. Desni rad prikazuje žensku glavu koja ima kosu skupljenu u rep - taj rep olakšava stabilnost glavi dok stoji na svom vratu.
Pogledajmo i ostale dijelove lica - noseve, nosnice, obrve, zjenice, čak i usnice. Opišimo površinu: na licu, na kosi.

Zaštita stolova i modeliranje glava
  Reprodukcija:
Reproducirana antička ženska glava
iz Salone, 1. st.

Analiza radova kao "zbora"