Pomoć i uputstva za upotrebu
    Sportaš
   

Nastavna jedinica:
motiv
: vizualni, SPORTAŠ
tehnika: glinamol
likovni problem: proporcije
likovno područje: modeliranje i                             građenje
razred
: 3.

Napomena: ova jedinica se koristi za razbijanja šablonskog dječjeg prikaza ukočenog ljudskog lika.

Dječji radovi: pritisnuti za uvećanje

 

Artikulacija nastavnog sata:
Pokazujeno djeci reprodukciju: što to čini ovaj lik? Otkrivamo njegovo bavljenje sportom. Kako to znamo? Što ima, kako drži tijelo. Možemo spomenuti porijeklo Olimpijade. Zatim pozivemo 2 - 3 učenika i igramo se: svatko od njih zauzme pozu nekog sporta, ostali pogađaju kojeg. Razgovor o položajuma tijela: košarkaš je razvučen poput linije uvis, nogometaš razmahuje nogama, rukometaš rukama, u borilačim vještinama ruke i noge se ispravljaju u udarac i slično. Odnos glave i tijela: otprilike 1:7, proporcije. Najavljujemo zadatak: radimo sportaša od glina, ali tako da stoji na nogama okomito! Možemo si pomoći malim postoljem (uočiti držač pored nogu na reprodukciji). Može se prikazati i rekvizit, lopta npr. Na kraju sata postavimo skulturice na podloške od kartona i analiziramo ih. Jesu li svi likovi na svojim nogama i uspravni? Pogađamo li o kojem je sportu riječ? Kakve su proporcije likova? Opišimo položaj tijela, tj. njegovu kompoziciju u pojedinim sportovima.

 

  Rukometaš. Zanimljivo uhvaćena pozicija tijela nagnuta u stranu pri skok-šutu, sa podignutom rukom u kojoj je lopta i podignutom istom nogom. Oči su načinjene od glinamola druge boje kao pokušaj oživljavanja lica. Baza pod nogama osigurava stabilnost.


Reprodukcija:
Miron:
"Diskobol", bacač diska,
oko 450. pr.n.e.
    Ovaj lik drži loptu ispred sebe s obje ruke, široko raširenih nogu. Simetrija njegovog stava pojačana je i dodavanjem tamnijeg glinamola na vanjskom dijelu nogu, što označava trenirku. Glava je također tamnija, s bijelim očima.
    Nogometaš. Pomalo zdepasto tijelo s opuštenim rukama osigurava ravnotežu, a baza pod nogama je vrlo masivna s ugrabanim žlijebom. Na nozi je lopta, a na licu oči, nos i usta.  
    Likovi su u različitim ravnotežnim položajima: prednji u polučučnju drži loptu ispred sebe, lijevi je zaokružio tanke linijske ruke lagano se nagnuvši naprijed.

    Osim likova s loptama, dolje desno uočavamo gimnastičarku s obručom u desnoj ruci kako čuči.