Dječji radovi        
 
     
Pritisnuti za uvećanje Pritisnuti za uvećanje

Pritisnuti crteže za uvećanje

Zanimljivo je proučiti kako su djeca percipirala i izrazila kompozicijske i strukturalne razlike dvaju češera: jedan je "razlistan", drugi skupljen i kompaktan, jedan ogrugao, drugi duguljast, jedan tonski bogatiji, drugi siromašniji. Na lijevom crtežu pratimo rješenja: lijevi češer je manji, s "perima" koja šiljato izlaze iz tamne jezgre; desni je zatvoren.

Pritisnuti za uvećanje Pritisnuti za uvećanje
"Pera" su na lijevom crtežu uočena kao jednaka, ali su strukturalno drugačije poslagana; zato dijete na lijevom češeru elemente niže po vertikalnoj osovini, a na desnom ih slaže u krug - vanjski niz radijalno, zvijezdasto, a unutarnje okomito. Tonski, dijete uočava da svako "pero" ima na sebi više tonova. Na desnom crtežu je to uglavnom linijski rješen, i kompozicijski.
Pritisnuti za uvećanje Pritisnuti za uvećanje Na oba ova ova crteža "pera" su veoma smanjena, izgubilo se percipiranje proporcija, odnosa veličina. Češeri su shvaćeni kao mreže mnoštva nejasnih elemenata, čak ni kompozicije nisu jasno diferencirane - oba (sva četiri) lika su izduljena, male su razlike u veličinama. Tonovi su u malom rasponu, izraženi više kao mrlje unutar linijskih konstrukcija.
Pritisnuti za uvećanje Pritisnuti za uvećanje Dva lijeva češera su kompozicijski jednaka, izduljena s obrisnom linijom i tamnom peteljkom na dnu. Razlikuju se po veličini, i po linijskoj teksturi koja ih ispunjava - lijevi vodoravnim cik - cak linijama, desni "U", gotovo kružnim linijama. Na desnom crtežu su kompozicije i "pera" također slična, razlike su u veličinama, a lijevi češer po svom obrisu ima nanizane kružiće. Tonski je crtež bogat, svaka nacrtana ćelija je ispunjena drugačijim pritiskom, tonom.
Pritisnuti za uvećanje Pritisnuti za uvećanje Između ova dva crteža uočavamo razlike u rukopisima. Lijevi je čvrst, odlučan, jakog pritiska i "šarajućeg" ispunjavanja prostora. Desni je rukopis mnogo delikatniji, pritisak je lakši, a unutrašnjost je linijski kompleksno, iako slabo vidljivo, teksturirana različitim tipovima rastera. Desni crtež umjesto toniranih ploha koristi također "šaranje", povlačenje mnoštva linija istog smjera a različite gustoće.
Pritisnuti za uvećanje   Djeca pri radu. Na svakom stolu nalaze se po dva različita češera.
Pritisnuti za uvećanje Pritisnuti za uvećanjeUsporedba morskih i planinskih češera: lijevi, morski su okrugliji s razlistanim "perima". Desni, planinski, su izduljeniji, manjih "pera", zatvoreni.
     
      Natrag