Pomoć i uputstva za upotrebu
    Svjetski muzeji za djecu
   

piše: Marina Malenica

 

   Meni, kao budućoj učiteljici, izuzetno zanimljivom učinila se mogućnost pisanja članka o svjetskim muzejima za djecu. Kao uvod navest ću činjenice koje će vas, nadam se, potaknuti na razmišljanje o važnosti iskustvenog doživljajnog učenja, te samim time i o važnosti edukacije djece pomoću muzeja. Razni su izvori znanja koji mogu poslužiti pri edukaciji: izvorna stvarnost, knjige, dijelovi te stvarnosti u učionici i razni drugi vizualni, auditivni i audiovizualni mediji (prema: Bognar, L., Matijević, M. (2002.), Didaktika). Muzeji su prema tome izuzetni izvori znanja pod uvjetom da se znalački upotrebljavaju kao i drugi izvori znanja. Još jedna važna stvar je činjenica da je dječji postotak pamćenja sljedeći: 20% pamte pri slušanju, 30% pamte pri gledanju, 50% pamte pri gledanju i slušanju, a čak 90% pamte pri vlastitoj provedbi. Sve ovo imali su na umu neki svjetski muzeji te su omogućili učenicima, studentima, učiteljima, profesorima, roditeljima i ostalima da se uključe u proces edukacije kroz iskustveno doživljajno učenje. U članku navedeni svjetski muzeji na vlastitim Internet stranicama nude razne programe edukacije. No, krenimo redom.

     
    Guggenheim Museum
Više informacija na stranici:
  http://www.guggenheim.org/education/educators_programs.html

 

      Guggenheim muzej na svojoj stranici, pod Education, nudi djeci od 8 - 11 godina da se nakon nastave uključe u program edukacije - Art after School at the Guggenheim. Djeca bi s edukatorom pogledala trenutnu izložbu i zatim sudjelovala u radionici koja bi uključivala rad s likovnim tehnikama i upotrebu digitalnih medija. Nakon završetka radionice, pozvane su obitelji sudionika na finalnu izložbu dječjih radova.
    Guggenheim muzej također nudi program za obitelji na svojoj stranici, pod Families. Cijele obitelji posjete trenutnu izložbu uz prisustvo edukatora, a zatim naprave svoj kolaž baziran na fotografijama, koristeći digitalne kamere i Adobe Photoshop program. Naravno, to sve nauče raditi u ovoj radionici. Ovaj program se zove Photoshop Pop! Digital Workshop. Otvoren je za djecu od 7 - 13 godina uz odraslu pratnju.
    Postoji i besplatan program Tours Highlights. On poziva djecu od 5 - 12 godina da dođu u pratnji odrasle osobe, pogledaju izložbu i istražuju te sudjeluju u aktivnostima koje će im pomoći da upoznaju određenog umjetnika i njegova umjetnička djela. Neki programi su besplatni, a neki se plaćaju.
Lijevo: ovako to izgleda na stranici.
     
    Metropolitan museum of art
Više informacija na stranici:
  http://www.metmuseum.org/

 

      Metropolitan museum of art na početnoj stranici nudi zaseban link MuseumKid. Na njemu se nalazi zaista pregršt informacija. Informacije su podjeljene na što raditi kada idemo u posjet muzeju i na informacije što raditi upravo sada. Tako se pri posjetu muzeju savjetuje uključivanje u Family Programe kao što su radionice:
    Start with Art: djeca od 3 - 7 godina i njihova odrasla pratnja zabavljaju se uz pričanje priča, crtanje i druge načine istraživanja umjetnosti. Uključenje u ovu radionicu je besplatno, samo treba kupiti ulaznicu u muzej.
    Look Again: Mexico Long Ago: u ovoj radionici razgovara se o temama koje otvaraju povijest, značenje i međukulturalne veze umjetničkih djela. Djeca od 5 - 12 i njihova pratnja istražuju kroz konverzaciju i crtanje. Uključenje u ovu radionicu je besplatno.
    Brave and Beautiful - Female Saints in the Middle Age: u ovoj jednosatnoj radionici za djecu od 4 - 12 godina i njihovu pratnju istražuje se umjetnost i arhitektura srednjovjekovne Europe. Ova je radionica također uključena u cijenu ulaznice.
    Look Again: Warrior, Charles H. Tally Lecture for Familie, Power, Look Again: America The Beautiful, Art Evening for Families, Tales from 1001 South Seas Nights samo su neke od radionica za djecu od 4 - 12 godina koje je ovaj muzej organizirao s namjerom upoznavanja djece mlađe dobi s umjetnošću i razvijanjem sklonosti posjećivanja muzeja i upoznavanja umjetnosti. Također postoje programi za djecu s poteškoćama u razvoju za koje se treba najaviti unaprijed, ali su također uključeni u cijenu ulaznice. Izuzetno sam iznenađena organiziranošću i brojnošću radionica što dokazuje njihov raspored dostupan na Internet stranici.
    Ako djeca trenutno nisu u mogućnosti posjetiti muzej, on im nudi razne programe u koje se mogu uključiti putem Interneta iz svojeg doma, učionice i s drugih mjesta. Neki od programa koji se trenutno nude:
    Oldenburg and van Bruggen on the Roof: djeca imaju priliku upoznati skulpture koje se nalaze na krovu muzeja, saznati kako su tamo dospjele i upoznati umjetnike koji su ih izradili.
    Discover a Korean Dragon, Carpet Hunt, Look for the Symbol in the Sculpture, A Look at Chinese Painting, What Color is Celadon?, In the Footsteps of Marco Polo: A Journey through the Met to the Land of the Great Khan, The Unicorn Tapestries, A Japanese Picture Scroll, Tughra of Sulaiman the Magnificent, Timeline of Art History su sve radionice koje se nude djeci na ovoj Internet stranici. Kao što vidite njihova je brojnost velika, tematika raznolika - od upoznavanja umjetnika, do upoznavnja likovnih tehnika, povijesti umjetnosti pa nadalje, ali ne smijem vam sve podastrijeti, morate i vi sami istraživati ako želite više saznati. Zar ne?
     
    Minneapolis Institute of Arts
Više informacija na stranici:
  http://www.artsmia.org/kidsworld/

 

 

 

    Minneapolis Institute of arts također na svojoj početnoj stranici nudi zaseban link Education na kojem postoje razni programi kao npr.:
    Tours - organizirani obilasci muzeja uz pratnju stručnog vodiča za razrede, Classes for Children i razni Family programs.

Najviše su me se dojmili programi na linku Interactive Multimedia Programs - programi bazirani na muzejskoj kolekciji umjetnina. Trenutno postoji 16 interaktivnih centara unutar muzeja s tim programima za učenje. Neki od ovih programa dostupni su i na Internetu tako da djeca mogu istraživati i učiti putem Interneta. Unutar linka Interactive Multimedia Programs postoji link KidsWorld. Izuzetno je vizualno i sadržajno zanimljiv.
    Na linku Treasure Hunt djeca vide isječak nekog umjetničkog djela i pokušavaju pogoditi koje je to umjetnočko djelo. Nakon potrage mogu naučiti nešto o tom djelu.
    Na linku Coloring Book djeca između niza tema izabiru temu te imaju mogućnost isprintati određeno umjetničko djelo iz muzeja koje moraju obojati na temelju slike originalnog umjetničkog djela. Djeca se također na taj način upoznaju s umjetničkim djelima.
    Na linku Concentration djeca se uče koncentrirati i zapažati tako što otkrivaju parove slika da bi na kraju igre otkrili umjetničko djelo - nama poznato kao Memory igra. Zanimljivo je to što svaki par sličica predstavlja natuknicu o umjetničkom djelu ili umjetniku, tako da su djeca prisiljena pročitati, a kada se otkrije umjetničko djelo, te natuknice se spoje u cjelovitu priču o umjetničkom djelu i umjetniku. Učenje kroz igru!
    Link Fabric Factory nudi djeci mogućnost vezenja, dakle igre materijalima. Djeca mogu birati između tri oblika za vezenje.
    Na sva ta četiri linka nalazi se link Playground u koji djeca mogu ući svaki tren i naći još zanimljivih igara. Igre su podijeljene po uzrastu djece - od predškolske dobi do adolesdcenata.

     
    Los Angeles County Museum of Art
Više informacija na stranici:
  http://www.lacma.org/educate/education_site/educationhome.htm

 

      Los Angeles County Museum of Art na svom linku Educate nudi radionice Studio Art Classes razvrstane po uzrastu - od 3 i 1/2 pa sve do 105 godina. Radionice za djecu od 6 - 8 godina nude obilaske muzeja uz pratnju stručnih vodiča i razne radionice. Djeca uče kako umjetnici koriste likovne elemente, upoznaju ih i naposlijetku sami izrađuju radove. Cijena ovog petotjednog programa je 70$.
    Postoji i tzv. Family Day svake nedjelje kada se organiziraju razne radionice za obitelji. Obitelji izrađuju likovna djela, istražuju muzej, slušaju glazbu i zabavljaju se. Ove radionice su potpuno besplatne za kupce ulaznica za muzej. Postoje još dvije radionice: The Johnny Mercer Foundation Family Music Days i Sheila and Wally Weisman Family Sundays. Lijevo pogledajte neke od slika.
     
    National Galery of Art, Washington D.C.
Više informacija:
  http://www.nga.gov/kids/      National Galery of Art u Washingtonu na svom linku NgaKids nudi pregršt sadržaja za djecu. Najbolje da vam pokažem zanimljiv izgled stranice pa ćete najbolje vidjeti brojnost sadržaja (lijevo i dolje).
    Kao što se vidi iz priloženog izuzetno je mnogo programa organiziranih za djecu, kao i interaktivnih multimedijskih programa. Ja ću navesti samo neke od programa:
    Lizzy and Gordon visit the Sculpture Garden - animirana glazbena priča o dva lika koji posjećuju park sa skulpturama. Park je identičan parku muzeja u stvarnosti. Djeca se identificiraju s likovima i upoznaju skulpture i umjetnike.
    Hide & seek - djeca na slici pokušavaju pronaći zadane stvari, upoznaju se s teksturom, slikarevim rukopisom, refleksijom i samim umjetnikom i umjetničkim djelom.
    Sea Battle - djeca na slici umjetnika moraju pronaći oblike geometrijskih likova, razne likovne elemente - crte, boje, i dr. te kroz igru uče o njima.
    NGAKids Art Zone - link koji nudi pregršt interaktivnih programa. Neki od njih su:
    Collage Machine - namjenjen djeci svih uzrasta. Djeca sama izrađuju svoje kolaže uz pomoć alata na stranici. Mogu ih sačuvati ili isprintati.
    PixelFace - interaktivni program za izradu portreta i crtanje. Djeca izabiru model, biraju između 24 kista i 49 boja i izrađuju portret.ace, roll the cursor over the question mark and hold down the mouse button.
    Children's Guide to The Art of Romare Bearden - ponuđena je brošura za djecu svih uzrasta o životu i karijeri afričko - američkog umjetnika poznatog po svojim kolažima i slikama.
    Children's Film Program - program prikazivanja dječjih filmova u dvorani muzeja. Program je besplatan za svu djecu.
    Family Workshop, Stories in Art, Postcard Tours, Family Guides još su neke od radionica za djecu i obitelj koje su također besplatne. Meni se ova stranica najviše svidjela zbog brojnosti i kvalitete interaktivnih programa i radionica za djecu i cijele obitelji. Svakako posjetite stranicu ovog muzeja i savjetujte to djeci i roditeljima.
     
    National Galery of Art, London
Više o radionicama u ovom muzeju:
  http://www.nationalgallery.org.uk/plan/information/familyfun.htm
      National Galery of Art u Londonu na linku Education, pod Families & Young People nude sljedeće radionice:
    Quizzes and Trails - kroz cijelu godinu besplatni kvizovi su dostupni djeci u muzeju.
    Family Facilities - posebne sobe su osposobljene da se olakša posjet obiteljima s djecom koji u njima mogu imati piknik, odmoriti se, pobrinuti se za malu djecu i sl. Jako mi se sviđa ova ideja jer se na taj način privlače obitelji da posjete muzej s djecom.
    Events for Families and Young People - organiziraju se sljedeće radionice:
    Weekend Family Talks - svake subote i nedjelje obitelji imaju organizirani obilazak muzeja u pratnji stručnog vodiča.
    Second Weekend Family Drawing Events - svaki drugi vikend u mjesecu obitelji su pozvane u radionicu crtanja gdje istražuju različite teme.
    Party Animals - djeca se upoznaju sa zanimljivim životinjama i crtaju ih u ovoj radionici.
    Ideal Meal - djeca se inspiriraju umjetničkim djelima i crtaju idealno jelo za svog specijalnog gosta.
 

      Pišući ovaj članak došla sam do zaključka da američki muzeji imaju najveću ponudu radionica za djecu i obitelji unutar svojih muzeja, a također imaju i najviše on -line edukacija. Kroz interaktivne multimedijske programe djeca uče kroz igru, a da nisu niti svjesna procesa učenja. Djeca također ne moraju biti prisutna u muzeju, već mogu učiti kod kuće jer su programi dostupni svoj djeci na svijetu koja imaju pristup Internetu što je odlično. Tako se potiče učenje multikulturalnosti. Nadam se da će vas ovaj članak potaknuti na vlastito istraživanje i pronalaženje izvora znanja za djecu, naše buduće učenike.