Paukova najljepša mreža

 

   Na velikoj livadi živio je pauk. Živio je on na toj livadi već dugo svoj paučji život pletući mreže i čekajući da se nešto uhvati u njih. Mreže je pleo uvijek jednako kako oduvijek pauci mreže i pletu, na lovinu je čekao ponekad i vrlo dugo uvijek u istom kutu mreže dodirujući je nožicom u očekivanju da ju nešto zatrese, dosađujući se, gledajući u nebo nad sobom i pobjegavši ponekad ispod obližnjeg lista kada bi iz tog neba pala kiša. Družio se nije ni s kim,ostale livadne životinje su ga nekako izbjegavale, i sve u svemu bio je vrlo usamljen. Mnogo je kiša već palo kada je pauk shvatio da mu je potrebno društvo, zapravo da mu je potrebna družica.
   Zato je jednog jutra maknuo nožicu sa svoje niti, i krenuo travom u potragu. Nikada se on nije micao od svoje mreže, i uvijek se pitao kolika je zapravo ta livada, koliko je velika, čini li ona čitav svijet, i postoji li uopće išta drugo na svijetu osim te livade. Iznenadili su ga novi oblici biljaka i životinja na koje je nailazio, ali najveće iznenađenje pogodilo ga je poput ogromne kapi rose kada je nakon mnogo lutanja napokon ugledao NJU!
   Tamo na maloj mreži što se sijala na suncu lagano se zibala krasna mala paučica raširivši oko sebe svih svojih osam dugih, dlakavih nogu. Imala je prekrasne oči, mnogo očiju, i sva je bila prelijepa. Pauk je pocrvenio, požutio, poplavio, pozlatio i uopće promijenio sve boje, zaljubio se preko ušiju i počeo smišljati kako da ju osvoji. Požurio je natrag kući, svojoj mreži, i odlučio je tako urediti i ukrasiti kako nijedan pauk još nikad nije uredio i ukrasio svoju mrežu. Bacio se na posao, i danima je preo i tkao svoje svilene niti dok mreža na kraju nije sličila najljepšoj, najbogatijoj i najfinijoj čipki.
   Tek tada je skupio hrabrosti otići po paučicu i pozvati je k sebi. Naravno, kada je paučica vidjela svu raskoš njegove mreže svidio joj se je maštovit pauk i pristala je ostati živjeti s njim. A i druge su livadne životinje sada dolazile gledati neobičnu, najljepšu mrežu i sretan par koji je na njoj živio i nikada se nije dosađivao.

M. H.