PRVA STRANICA Čipka, 7 godina: upotreba jedne boje

Pritisnuti za uvećanje
Moje slovo, 7 godina: upotreba dvije boje

Pritisnite za uvećanje
Navještenje, 7 godina: upotreba više boja

  Flomaster
   
 

  Flomasteri se proizvode u mnogo različitih boja i nijansi. Moguće je odabrati samo jednu boju (crnu, recimo) i samo njome raditi, ili dvije boje, ili sve boje. Flomasterima proizvodimo crte, ali ako ih gusto nanižemo dobiti ćemo i plohu; ipak važno je djecu upozoriti kako se plošno izražavati mogu samo na manjim oblicima; raditi velike plohe flomasterima može postati mučenje i za flomaster i za onog koji ga drži.
Za obrađivanje većih površina flomasterima koristiti ćemo linijske teksture.
Flomaster bez obzira na pritisak daje uvijek liniju jednake debljine. Stoga, ako želimo dobiti crte različite po karakteru morat ćemo se poslužiti flomasterima različitih debljina. Debelim flomasterima (tzv. markerima) moguće je raditi i veće plohe.
Flomasteri posjeduju i određenu transparentnost, zbog čega ih se može bojati jedne preko drugih.

Razlikujemo obične flomastere, topive u vodi, te alkoholne, "permanent" flomastere netopive u vodi. Moguće je flomastere kombinirati s drugim tehnikama, kolažem ili akvarelom primjerice.
Papir koji koristimo za flomastere treba biti gladak. Upozorimo djecu da nakon upotrebe zatvore flomastere jer boja u njima hlapi kroz filc kojim se riše.

 
 
 
Pritisnuti za uvećanje
Cvijet, 7 godina: kombiniranje s akvarelom