Akvarel
 PRVA STRANICA     

 

  Akvarel ili vodene boje su boje čiji je pigment fino  mljeven, povezan vezivom, smješten u posudice i topiv  u vodi, po čemu su i dobile ime; riječ aqua znači voda.

 Karakteristika im je transparentnost ili prozirnost, što je  posljedica razmjerno slabe zasićenosti topila  pigmentom, a što možemo i sami kontrolirati:  dodavanjem više vode omjer pigmenta je manji i boja  je svijetlija i blijeđa, odnosno degradirana. Gušćim  dodavanjem pigmenta boja postaje gušća, tamnija i  intenzivnija. Bijelu boju ne koristimo, već ostavljamo  boju papira. Zatamnjivanje možemo postići i slikanjem  plohe preko plohe. Slikati možemo na suhom papiru,  ali ga možemo i namočiti što će rezultirati  razlijevanjem boje i ulaženjem boje u boju sa  zanimljivim likovnim efektima.
 Uz akvarel boje uvijek trebamo i kist koji bi trebao biti  što mekši (vidi dolje), i čašicu za vodu, najbolje plastičnu kako se  ne bi razbila u slučaju prevrtanja. Papir na kojem  radimo treba biti hrapav, kako bi skinuo boju s kista i  stvorio razveden rub poteza.


Danijel Žabčić: "Portal", 1993., akvarel

 


dječji rad: "Anđeo", 10 g.,
akvarel