Arhitektura kvadrata
Upute za upotrebu

 Dobrodošli u interaktivni web-art engine "Arhitektura kvadrata". Funkcija je ovih web stranica da pomognu osvijestiti neke sadržaje koji sudjeluju u procesu komponiranja likovnog djela; kao i da zabave korisnika.

 Osnovno je pitanje komponiranja gdje što smjestiti. Format na kojem se razmještaj obavlja već nudi neke povlaštene lokacije: središte, polovine, trećine, dijagonale i dr. Stoga, kada korisnik odabire neku od baznih slika ( , ...), on u njima već dobiva određeni razmještaj; ali neke od ploha su animirane te se tako razmještaj može varirati prema vlastitoj volji. Animacija bazne slike se postiže na slijedeći način: mišem dovedite kurzor (strelicu) iznad bazne slike; tamo gdje se strelica pretvori u ruku nalaze se "gumbi" za upravljanje. Animirana ploha je podijeljena na dva nevidljiva gumba: na "klik" mišem pola plohe pokreće kontinuiranu animaciju do krajnjeg ekstremnog položaja, a pola ju pokreće sasvim malo na svaki pojedini klik miša, što omogućava preciznu kontrolu.

 Slijedeće je pitanje komponiranja dodavanje u sliku ploha i njihovih veličina, usmjerenja i boja. Postoje četiri plohe sakrivene na mjestima prikazanim na slici 1; njihova početno postavljena boja je crvena. Dovođenjem strelice kurzora na mjesto njihovog smještaja (iznad, ispod, lijevo i desno od bazne slike) strelica se mijenja u ruku; klikom na miš i povlačenjem ("drag'n'drop) plohe se mogu nositi i smještati na željeno mjesto. U gornjem desnom kutu svake plohe nalazi se gumb za promijenu boje; kada mišem pređete preko njega pojavljuje se sličica kante s bojom, koja nestaje odlaskom kurzora. Klik na sličicu mijenja boje redoslijedom spektra: crvena, narančasta, žuta, zelena, plava, ljubičasta i dodane crna i bijela. Možete ih mijenjati i pritiskom na obojene kvadratiće iznad gumbiju. Transparentnost - ih posvjetljava.

 Dodanim plohama je moguće upravljati pomoću gumbiju vidljivih ispod bazne slike. Grupirani su u četiri grupe, za svaku plohu jedna grupa: prva za lijevu plohu, druga za gornju, treća za donju i četvrta grupa za desnu. Funkcije gubiju prikazane su na slici 2: rotacije, rastezanja i providnost.

 Napokon, u gotovu sliku moguće je dodati potpis pritiskom na gumb "potpis". Taj gumb istovremeno sakriva sve gumbe (i to nepovratno pri trenutnom "slikanju"!) čime se omogućava čisto otiskivanje (printanje) načinjene i potpisane slike.

Naslovna stranica

Reljef i Mondrian

 


    slika 1: lokacije sakrivenih ploha

 

 


    slika 2: funkcije komandnih gumbiju za plohe